Victor Rebengiuc, iluzia răsturnării, comuniştii şi averile lor colosale

Iată că merele actor Victor Rebengiuc s-a dumirit după mai bine de 30 de ani de la evenimentele din 1989.

Într-o emisiune difuzată de Prima TV, el a spus, printre altele, despre căderea lui Ceauşescu: …Nu înţeleg ce-a putut să mă îndemne pe mine să cred va fi o mare răsturnare, că vor dispărea comuniştii şi securiştii …Au continuat comuniştii să îşi facă politica lor bună de construire a unor averi personale mari, care pot concura cu oricare alte averi personale din toată lumea…

(Acest articol a fost postat iniţial în insolent.ro, site cenzurat de Facebook din motive încă necunoscute)

Adaug însă că averile foştilor comunişti din România au fost făcute într-un timp record, aproape nemaiîntâlnit în istorie. Mai mult, cei care au avut ghinionul să facă puşcărie au ieşit mai bogaţi după ispăşirea pedepsei/ pedepselor. Cel mai cunoscut e cazul Adrian Năstase. El nu doar că a ieşit ceva mai bogat din puşcăria după două condamnări pentru corupţie, dar a avut şi tupeul să se erijeze în deţinut politic, comparându-se chiar cu Iuliu Maniu, ucis în închisorile comuniste. Fireşte, Năstase nu e singurul comunist care a făcut o avere colosală după căderea lui Ceauşescu, dar l-am dat drept exemplu şi pentru că a spus nemuritoarele vorbe: Orice poate să fie obiect din China.

Încă de când au fost aduşi de sovietici la putere, comuniştii români au vrut să ducă viaţă de boieri, însă după 1989, anul căderii comunismului, le-a ieşit din plin. Nici n-avea cum să fie altfel, devreme ce, de pildă, procesul comunismului a fost instrumentat de foşti comunişti.

Lasă un răspuns