Tupeu bogat, bun simţ sărac: Activiştii presei comuniste şi delatorii Securităţii vor să „restabilească democraţia”. Adrian Năstase îi girează

De la stânga spre dreapta: Adrian Năstase, Cornel Nistorescu, Andrei Marga. Foto: Cotidianul

Am rupt-o în fericire! Ne-am pricopsit cu o declaraţie şi un grup format din foşti stâlpi ai presei comuniste şi delatori ai Securităţii. Pentru ei garantează însuşi Adrian Năstase, iar eu constat, încă o dată, că tupeul bogat se naşte dintr-un bun simţ sărac.

(Acest articol a fost publicat iniţial în insolent.ro, site cenzurat de Facebook din motive încă necunoscute)

Deunăzi, Cotidianul, controlat de Cornel Nistorescu, a lansat o carte – texte mai noi ori mai vechi din respectiva publicaţie. Volumul a fost coordonat de Nistorescu şi de Octavian Știreanu. Dar nu asta-i ştirea, ci, faptul că lansarea cărţii a fost însoţită de o declaraţie a Grupului pentru Apărarea Democrației. GAP-ul ăsta ne-ar vrea doar binele.

Nu faptul că trebuie să ne ferim de cei care ne vor binele, înjghebând peste noapte un ciudat grup, e important acum, cât personajele care au semnat ceea ce, bombastic, se cheamă: Declaraţia de la Bucureşti, prima producţie a grupului. Azi mă voi referi pe scurt la trei dintre cei doisprezece semnatari. Unul este Octavian Știreanu, fost stâlp al presei comuniste. Apoi, după căderea lui Ceauşescu, redactor şef al ziarului Azi, oficiosul lui Iliescu de tristă amintire (cei bătuţi la mineriadă ştiu cel mai bine de ce). În anii ’90, Nistorescu, şi el semnatar al declaraţiei, combătea mizeriile care apăreau în Azi. Acum însă e umăr la umăr cu Ştireanu. Sfânta reevaluare, deh!

Un alt nume, Andrei Marga. El este cel care semnează primul Declaraţia de la Bucureşti pentru salvarea democraţiei şi reclădirea normalității în România, uitând subit că a fost un zelos delator al Securităţii comuniste. Marga are chiar şi o notă distinctivă: n-a făcut singur o pasiune pentru poliţia politică, ci împreună cu soţia sa, Delia, conform raportului publicat la 21 februarie 2014 de către CNSAS.

Semnatarii Declaraţia de la Bucureşti mai spun că ei sunt liberi, neconstrânși de înțelegeri cu vreun reprezentant al serviciilor, iar pe mine mă pufneşte râsul. Care servicii: cele noi ori cele vechi? Sunt absolut ridicoli cei care au semnat devreme ce chiar Marga, deschizătorul listei, a fost un vajnic informator al fostei Securităţi. N-o spun eu, ci CNSAS, ba chiar şi Justiţia. Despre trecutul celor de mai sus, nişte domni cu tupeu bogat şi bun simţ sărac, ce tocmai s-au hotărât să reclădească normalitatea (bănuiesc că se referă la normalitatea activistului de partid ori a informatorului de cursă lungă), se poate scrie mult şi bine. Cine doreşte o mai vastă documentare are ditamai internetul la dispoziţie. În ce mă priveşte, legat de Nistorescu am scris de mi s-a acrit în insolent.ro.

Şi pentru ca cireaşa să stea cât mai bine pe tort, hop şi Adrian Năstase. Da – aţi ghicit – şi el a fost prezent la tăierea moţului Grupului pentru Apărarea Democrației. Aşa că, de la înălţimea celor 500 de zile petrecute în închisoare pentru corupţie, fostul premier reproduce pe blogul său Declaraţia de la Bucureşti, arătându-le astfel semnatarilor că prietenul la nevoie se cunoaşte.

Mister însă. De ce declaraţia n-a fost semnată şi de Năstase ori de Adrian Severin, de asemenea prezent la eveniment. Bănuiesc că la mijloc sunt probleme legate de trecut. De trecutul ăla care niciodată nu se prescrie, nici dacă se şterge cazierul.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns