„Să fie lumină” s-a adresat instanţei ca să oblige BOR la transparenţă în ce priveşte banii de la stat şi a câştigat. Ce va urma, asta-i întrebarea

Întortocheate pot fi căile Domnului. Nu mai puţin sinuoase mi se par şi cele care ţin de aplicarea hotărârilor judecătoreşti, mai ales atunci când e vorba despre Biserică. Aşa că, deocamdată, e greu de spus dacă Biserica Ortodoxă Română (BOR) chiar va răspunde la întrebări în baza Legii 544, aşa cum a decis instanţa

(Acest articol a fost publicat iniţial în insolent.rosite cenzurat de Facebook din motive încă necunoscute)

Pe scurt, platforma Să fie lumină s-a adresat instanţei ca să oblige BOR la transparenţă în ce priveşte banii primiţi de la instituțiile de stat. La baza demersului stă Legea 544 din 2001 care arată că accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României. Vorbe mari, adevărat, pe care le găsim în deschiderea multor legi. Dar, ce să vezi – surpriză! Să fie lumină câştigă, de vreme ce instanţa a hotărât că orice entitate care folosește bani publici trebuie să dea socoteală pentru ei.

Adicătelea, niciun cult religios nu poate invoca argumentul că este exceptat de la comunicarea unor informaţii de interes public, cum ar fi, de pildă, câţi bani primeşte de la stat.

Numai că, aşa cum arată safielumina.ro: În ciuda hotărârii judecătorești definitive, BOR nu s-a îngrijit încă – după mai bine de trei luni de la anunțarea sentinței – să ne furnizeze ‘datele solicitate, în integralitatea lor’, așa cum au obligat-o magistrații. Dar ceva a rămas – Patriarhia e obligată să se supună prevederilor Legii 544 din 2001. Asta înseamnă că oricine poate solicita legal entităților de cult informații de interes public. Dacă vor fi primite şi răspunsuri, conform legii, rămâne încă de văzut.

În rest, doar consemnez ce au scris cei de la Să fie luminăInstituțiile statului par să-l confunde pe însuși Dumnezeu cu entitatea juridică ce-l ‘reprezintă’ aici, pe pământ românesc. Pe Creator nu-l deranjezi cu nimicuri lumești. Nimeni, deci, dintre cei echipați cu putere de autoritate publică nu verifică în vreun fel Biserica.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns