Propaganda rusă s-a dumirit: Se poate baza pe belicoasa Oana Sparaghelisata dacă nu-i prea ocupată cu videochatul

Cazul ataşatului rus expulzat din România scoate la iveală faptul că, la rigoare, propaganda rusă se poate baza pe prea puţini dintre cei pe care i-a promovat frecvent.

(Acest articol a fost postat iniţial în insolent.ro, site cenzurat de Facebook din motive încă necunoscute)

După ce Aleksei Grişaev, adjunctul ataşatului militar rus la Bucureşti, a fost declarat persona non grata, eram curios să văd cine sare ca ars aici, pe malurile Dâmboviţei. Spun asta pentru că, de ani de zile, Sputnik, vocea propagandei ruse, dedică ode fierbinţi tâmpeniilor clamate de anumiţi politicieni, ziarişti ori persoane apropiate într-o formă sau alta de societatea civilă. Adicătelea, Sputnik are deja o clientelă pe care o promovează asiduu.

Ei bine, recunosc, m-a surprins faptul că foarte puţin dintre cei ridicaţi în slăvi de propaganda rusă în ultimii ani au reacţionat la vestea expulzării ataşatului militar. Pe scurt, Ion Cristoiu a fost cam singurul ziarist care a înfierat cu oarece mânie proletară, dar în stil Gică Contra, puterea de la Bucureşti pentru expulzarea diplomatului rus. O altă reacţie, ceva mai vehementă, a venit din partea Oanei Sparanghelista, protestatară de profesie. Între două videochaturi erotice, scandalagioaica şi-a arătat din nou ataşamentul de pionieră întârziată faţă de Rusia, înjurându-l pe Bogdan Aurescu, ministrul de Exterene. Dobitocul de Aiurescu a expulzat un diplomat rus din România, posta sparanghelista pe Facebook. Nu insist asupra sudalmei doar de dragul aflării în treabă, mai ales că duduia nici măcar n-a priceput ce şi cum cu expulzarea asta.

Cam subţire. Doar un prezent clar şi concis de la Sparanghelistă, devreme ce, de-a lungul vremii, Sputnik a promovat, cu risipă de bezele umflate cu pompa, o grămadă de personaje (hai să le spun aşa, nu idioţii utili, vorba tovarăşului Lenin, fiindcă intrăm într-o discuţie prea lungă), mai mult sau mai puţin exotice. Mă refer, de pildă, la madam Şoşoacă, senatoarea care postează cu mândrie patriotică pe pagina de socializare toate articolele dedicate ei de agenţia Sputnik, la Şerban Nicolae, la Ingrid Mocanu ori Răzvan Savaliuc. Numai că, toţi cei pomeniţi mai sus, activi în declaraţii foarte dragi propagandei ruse, mucles în legătură cu expulzarea ataşatului militar. Nici o vorbă pe care Sputnik să o soarbă cu nesaţ.

Dan Chitic, o altă speranţă a Moscovei în România, conform articolelor dedicate lui de propaganda rusă, ca şi Iosefina Pascal, Dana Budeanu, Iulian Capsali ori Adrian Severin au tăcut şi ei după expulzarea ataşatului militar rus, acuzat de spionaj, spre dezamăgirea agenţiei ruse, care, iată, a constatat într-un moment important că nu şi-a scos nici pe departe investiţia spirituală în România.

În rest sunt sigur că propaganda rusă îi va ierta repede pe aceşti ingraţi care s-au dat la fund tocmai când ar fi avut mai mare nevoie de reacţia lor belicoasă. N-are încotro. Cine ştie, poate că data viitoare…

Lasă un răspuns