Pensiile speciale şi sinecurile enorme de la stat pe care guvernanții, indiferent de culoarea politică, se fac că nu le văd, reprezintă cea mai teribilă umilire la adresa majorităţii românilor, iar cazul Ioanei Timofte este o nouă filă la dosarul cu mii de pagini al uriaşei bătăi de joc.
(Acest articol a fost publicat iniţial în insolent.ro, site cenzurat de Facebook din motive încă necunoscute)
Chiar dacă nu o recomandă nici vocea, nici talentul, Ioana Timofte, angajată la stat, are un salariu de patru ori mai mare decât al lui Klaus Iohannis. Sau poate o recomandă doar faptul că este descendentă a lui Radu Timofte, fostul director al SRI, având calitatea de nepoată. Cert e că o investigaţie ReporterIS scoate la iveală faptul că Ioana Timofte, directoarea Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune SA (CNCIR, fostul ISCIR) face avere din bani publici.
Aşadar, în prezent ea are un venit lunar de 11 mii de euro pe lună, adică o sinecură aprobată politic, pentru că performanţele CNCIR nu justifică nici pe departe o asemenea sumă, după cum arată reporteris.ro.
Jumătate din profit, salariile a șapte oameni/ Salariile fixe și indemnizațiile variabile ale conducerii CNCIR însumează, aferent anului 2021, peste 3,5 milioane de lei brut, în condițiile în care profitul net a fost de 6 milioane de lei. Din cei peste 700.000 euro s-au îndestulat doar 7 persoane: directorul general, cel economic, cel juridic și patru membri neexecutivi ai Consiliului de Administrație. Cel mai mult i-a revenit Ioanei Timofte, director general și administrator executiv al CNCIR (…) Ioana Timofte are trei mașini, și-a luat o Tesla S de 90.000 de euro, deține două apartamente totalizând 300 mp în București, mai multe case, terenuri și bijuterii de 80.000 de euro. A trăit toată viața din sinecuri la stat, scrie reporteris.ro, care cataloghează fostul ISCI drept un fel de cooperativă meșteșugărească. Iar eu tare aş vrea să aud de la Virgil Popescu, ministrul Energiei, dacă a investigat sau are de gând să investigheze acest caz în care suspiciunea de parandărăt politic e mare, ca să mă exprim elegant şi să mă refer doar la un singur aspect.
Nu-i singurul caz, fiindcă-i de notorietate că sunt zeci de companii naționale unde nişte privilegiaţi, majoritatea selectaţi pe criterii politice, primesc tot felul de sinecuri – sute de mii de lei, în timp ce ăilalţii, mă refer la cei care lucrează, coordonează ori sunt implicaţi într-o afacere privată, nici măcar nu se gândesc vreodată la aşa ceva în actuala orânduire.
Revin însă de unde am început. Nu neapărat anumite lipsuri pricinuite de contextul internaţional actual asupra căruia nu insist, ci umilirea pe care o simt românii atunci când află, de pildă, cât de uşor s-a îmbogăţit Ioana Timofte de la stat, este cel mai teribil atentat la adresa majorităţii oamenilor din această ţată.
În rest, culmea dispreţului este că guvernanții noştri, indiferent de culoarea politică, nici măcar nu se mai chinuie să salveze aparenţele legate de clientela de partid şi de stat, iar în povestea că nicio sfidare nu va rămâne nepedepsită nu mai crede nimeni. Reţineţi şi că Ioana Timofte a fost instalată la conducerea CNCIR în 2018. De atunci, la guvernarea s-au perindat: PSD-ALDE/ PNL/ PNL-USR-UDMR/ PSD-PNL-UDMR.
Citeşte şi: