George Simion şi loviluţia ratată faţă cu ipoteza că SRI are oameni care împărtăşesc concepţiile protestatarilor AUR

Crezând că like-urile pe care le primeşte pe Facebook reflectă realitatea, George Simion, liderul de facto al AUR, s-a visat, la 21 decembrie, în fruntea loviluţiei. Una triumfală, în aplauzele agenţiei Sputnik, vocea propagandei ruse, care a dedicat asaltului de la Parlament articole pe bandă rulantă.

(Acest articol a fost publicat iniţial în insolent.ro, site cenzurat de Facebook din motive încă necunoscute)

Numai că socoteala de acasă – chiar dacă susţinătorii AUR au fost bine organizaţi – nu s-a potrivit cu cea din târg. A vrut Simion să defileze biruitor în fruntea armatei sale, forţând uşile Parlamentului după modelul susţinătorilor lui Trump ce asaltau la începutul acestui an Capitoliul, dar n-a fost să fie.

Până la următoare loviluţie programată de Simion, deşi nu prea are cu cine, nici cu ce, consemnez părerea lui Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice, despre mitingul organizat de AUR şi protecţia oferită de autorităţi. În opinia sa, atât SRI, cât şi forţele de ordine au o problemă extrem de arzătoare.

Cristian Pîrvulescu, conform LibertateaProtecția de care AUR beneficiază din partea unor oficiali este mai mult decât evidentă. Forțele de ordine n-au intervenit pentru că n-au primit ordine să intervină, dar și pentru că nu erau convinse că trebuie să o facă. Este clar că avem oameni în interiorul SRI, Jandarmeriei și al Poliției care au același sistem de valori ca al celor care protestează… Oameni cu viziuni anti-occidentale sunt și în SRI, și în serviciile de ordine publică, doar că ei sunt numiți patrioți, sunt prezentați drept cei care pun așa-numitele valori naționale înaintea valorilor internaționale, care consideră că integrarea europeană și în NATO este împotriva interesului național. …SRI a închis ochii, făcându-se că nu observă ofensiva masivă de teorii conspiraționiste pe care adversarii României o fac. Totul trebuie înțeles în contextul geopolitic în care ne aflăm, în pregătirea ofensivei pe care, din punctul meu de vedere, Rusia o va realiza în Ucraina și pentru a dezechilibra societățile din această zonă. Vedem cum, în doar câțiva ani, mare parte din opinia publică românească a fost scoasă din zona pro europeană și adusă în zona antieuropeană de aceste grupări, în mare măsură, fundamentalist-religioase. Am pierdut războiul și l-am pierdut pentru că România a devenit bulevard rusesc și asta s-a întâmplat pentru că suntem un stat fără câini, nimeni nu a protejat-o…

Jandarmeria răspunde prompt, dar ilar după toată tărăşenia legată de asaltul Parlamentului, afirmând că situaţia ar fi fost sub control. SRI, conform cutumei, va ignora acuzaţiile lui Pîrvulescu. Însă mai devreme sau mai târziu trebuie să răspundă la o întrebare pusă din ce în ce mai des: A devenit România un bulevard rusesc? Dacă privesc spre mai multe publicaţii româneşti online, la o televiziune de ştiri ori la oamenii politici care fac jocul Moscovei pe faţă, aş spune că da.

În rest, după cum zicea Simion la B1 TV legat de asaltul Parlamentului din 21 decembrie, protestatarii din România ar fi prea calmi, aşa că el i-ar dori mai radicali un pic. Simion a mai afirmat că în alte țări parlamentarii sunt aruncați la tomberon. Apoi, culmea, tot Simion a rostit: dar fără violență fizică. Adică, în viziunea liderului AUR, parlamentarii pe care el îi detestă sunt aruncaţi la tomberon doar cu acordul lor, după o prealabilă încolonare şi semnarea unui proces verbal întocmit, fireşte, de manifestanţii AUR.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns