Entuziasmul neroziei sau Dan Puric scăpat iar din lanţul raţiunii

Dan Puric, discurs bombastico-aiuritor în faţa antivacciniştilor şi ai celor care se opun certificatului verde, aflaţi sâmbătă în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la îndemnul AUR.

(Acest articol a fost publicat iniţial în insolent.ro, site cenzurat de Facebook din motive încă necunoscute)

Pe scurt, scăpat din lanţul raţiunii, Puric face o paralelă absolut halucinantă între soldaţii români morţi în Primul Război Mondial – dintre care, zice el, 400. 000 de mii seceraţi de tifosul exantematic, dar care ar fi rămas în tranşee – şi actuala criză provocată de noul coronavirus. Fuga de idei din ce în ce mai accentuată a actorului mă împiedică însă să descifrez cu exactitate mesajul pe care Puric dorea să-l transmită manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Dar sper că, lovit iar de entuziasmul neroziei, oratorul nu a dorit să-i convingă pe oameni că ar fi mai bine să moară precum soldaţii din Primul Război, cu mâna pe trăgaci, decât să se vaccineze. Repet – sper.

Dan Puric, cult în cap şi emfatic, în faţa antivacciniştilor din Piaţa Universităţii: …Nu vă fie frică! În Primul Război Mondial au murit pe front 200.000 de soldaţi şi de tifos exantematic – 400.000. Şi nu ne-am lăsat înfrânţi! Au stat în tranşee înconjuraţi de boli, de febră tifoidă, de holeră, de icter şi n-au luat mâna de pe trăgaci (…) Nu mi-e frică că am să mor de virus, mi-e frică că moare ţara. Sunteţi aici pentru ţară (…)

După cum se vede, chiar şi când Puric e un patriotard incoerent, îl doare de ţară. Păi nici nu se putea altfel, de vreme ce ipocrizia se sprijină tocmai pe libertatea de opinie.

În rest, da, spectacol de proastă calitate cu textier făţarnic şi actori de două parale.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns