Dorneanu şi-a început cariera ca procuror, în comunism, şi o încheie ca judecător care proferează invective la adresa presei: Să mă…

Valer Dorneanu, până ieri preşedinte al Curţii Constituţionale (CCR), a fost înregistrat în timp ce înjura presa.

Ieri, Dorneanu a sunat înapoi un ziarist de la Libertatea, care îi ceruse un punct de vedere, fără să-şi dea seama că la telefon se aude tot ce discută cu o angajată a CCR. La un moment dat, fostul preşedinte al CCR, nervos fiindcă subalterna i-a atras atenţia că ar putea avea probleme cu presa, dacă nu semnează nişte documente, a spus: Să mă pupe, să mă pupe în fund presa, că am destule necazuri. Înregistrarea a apărut azi în Libertatea.

(Acest articol a fost publicat iniţial în insolent.rosite cenzurat de Facebook din motive încă necunoscute)

Culmea ipocriziei, cu doar o oră înainte, Dorneanu transmitea un mesaj presei în care-şi arăta, la sfârşit de mandat, aprecierea pentru semnificativa contribuţie în prezentarea cu obiectivitate a activităţii Curţii Constituţionale, în comuna misiune de a informa corect şi cu celeritate societatea. Şi, citând din Arghezi, el conchidea: presa este un plămân prin care respiră o națiune.

În comunism, Dorneanu a fost procuror timp de 12 ani, dintre care cinci la Procuratura generală, dar şi expert la Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR), organism de bază al regimului comunist. După 1989, el a fost propulsat în politică de Ion Iliescu, căruia i-a fost consilier între 1990 şi 1992. Dorneanu este un exemplu viu că mulți dintre stâlpii vechii puteri comuniste au devenit stâlpi ai noii puteri, instalată după căderea lui Ceauşescu.

Apropo de necazurile invocate în discuţia cu angajata CCR, Valer Dorneanu (77 de ani) rămâne unul dintre cei mai bine plătiţi bugetari din România. De pildă, el cumula salariul de la CCR, salariul de profesor universitar, pensia şi indemnizaţia de vârstă de la Camera Deputaţilor. În total, Dorneanu a încasat cam un milion de lei – aproape 200.000 de euro pe an. Adică, peste 16.000 de euro pe lună, fiindcă, deh, finis coronat opus (în traducere libera se poate spune şi sfârșitul încununează sinecura).

În rest, CCR, condusă din 2016 de Dorneanu, este tot o instituţie politică, iar deciziile Curţii au stârnit de multe ori aprinse polemici şi critici vehemente. CCR chiar a fost acuzată de-a lungul vremii că, arbitrând controverse ale vieţii politice, în ambiguitate legislativă românească, dirijează, de fapt, România.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns