De ce este musai ca preşedintele Iohannis să spună cine a scurs în presă proiectele legilor securității naționale

O mare nemulţumire. Aceasta a fost reacţia preşedintelui Iohannis după ce o schiţă legată de modificarea legilor securității naționale a apărut în presă. Prima dată în G4Media, apoi şi-n alte publicaţii care au preluat informaţia.

Acest articol a fost publicat iniţial în insolent.rosite cenzurat de Facebook din motive încă necunoscute)

După cum se ştie, publicarea unui crochiu a ceea ce ar urma să fie legile securității a creat deja valuri, polemici şi multă îngrijorare. N-au lipsit nici catalogări precum: cel mai mare derapaj politic din ultimii ani, consfințirea dominație absolută a serviciilor secrete asupra societăţii româneşti, SRI vrea să fie mai tare decât fosta Securitate, atac frontal la adresa democraţiei, recul democratic ş.a.m.d.

Azi, preşedintele a declarat că a fost o eroare majoră faptul că cineva, și știm cine a considerat că e bine să dea pe surse proiectele de legi ale securității naționale. Klaus Iohannis: …Pentru asta a fost întocmit un proiect, acum ne aflăm în faza în care avem primul draft care urmează să fie analizat de guvern, CSAT, Parlament. Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. Este o eroare majoră. Acesta este un prim draft, vor fi dezbătute, modificate, vor intra în Parlament și sigur anumite abordări vor fi corectate. Nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o încălcare a drepturilor cetățenilor. Această este o interpretare eronată…

Dacă-i aşa, Klaus Iohannis trebuie să spună cine sunt iniţiatorii legii, pentru că nu este deloc clar, şi, musai, cine se face vinovat de scurgerea de informaţii pe care o denunţă, din mai multe motive evidente. Cel mai important, isprăvile fostei Securităţi, braţul înarmat al fostului partid unic, încă de pomină, produc în continuare amintiri foarte urâte şi frisoane. Apoi, de pildă, apropo de contextul internaţional exploziv, imediat după apariţia în presă, pe surse, a draftului legat de legile securităţii, soliştii români din corul Moscovei au răspândit o dumă, fără a avea nici cea mai mică dovadă: legile securităţii ar fi fost dictate din SUA, via Soros, respectând astfel cu sfinţenie narativul pe care Moscova îl fredonează zilnic prin reprezentaţii ei de pe meleagurile mioritice, mai ales după invadarea Ucrainei – tot ce-i rău ne vine de la Washington DC.

În rest, rămân la concluzia că, dacă tot s-a aflat, la vârf, cine a dat pe surse, cum spune preşedintele, n-ar fi rău să aflăm cu toţii. Vorba lu’ nenea Iancu: trădare să fie… dar s-o știm și noi!

Citeşte şi:

Lasă un răspuns