Dan Barna faţă cu Patriarhul Daniel sau discuţia şi încremenirea

Dan Barna, lider USR şi vicepremier, s-a întâlnit pentru a doua oară cu Patriarhul Daniel în încercarea de-a pune bazele unui parteneriat cu Biserica pentru a încuraja vaccinarea.

(Acest articol a fost publicat iniţial în insolent.ro, site cenzurat de Facebook din motive încă necunoscute)

…Este foarte important ca toate instituţiile, inclusiv Biserica, să transmită prin mijloacele pe care le au, prin ghiduri, prin purtători de mesaj, prin voci ale preoţilor, până la urmă, să transmită acest mesaj de informaţie corectă, de educaţie medicală enoriaşilor. Sunt optimist şi vizita de astăzi trebuie înţeleasă în această cheie în care toate vocile care contează în societate să aibă greutate şi să fie prezente în această campanie, a spus Barna după întâlnire.

Nu ştiu despre ce fel de optimism vorbeşte Dan Barna, însă eu sunt realist. În acestă chestiune, Barna îmi pare un visător cu ochii larg deschişi, ca să-l etichetez elegant. BOR, şi mă refer exclusiv la instituţie, s-a dovedit a fi pururi veci încremenită în ce priveşte marile probleme cu care ne confruntăm. Poate chiar încremenită în proiect, ca să citez un clasic în viaţă.

Faptul că Biserica Ortodoxă din Grecia, care, ca şi a noastră, tot din Bizanţ se trage, s-a implicat în campania de vaccinare împotriva noului coronavirus, îndemnând credincioşii să se vaccineze, îmi arată că prelaţii noştri ortodocşi nu se sprijină pe înălţimile de la Athos, ci mult mai sus. Adică, au picioarele adânc înfipte în nori. Acolo, în nori, ei se simt atât de departe de realitate, crezându-se poate deja dumnezei, încât consideră că ar fi inutil să se implice în starea de fapt de pe la oraşe şi sate. Sper ca, în cele din urmă, să n-am dreptate. Sper.

Cert e că, până acum, Biserica Ortodoxă Română n-a transmis un mesaj limpede legat de vaccinare

Lasă un răspuns