Cascadorul Szoby Cseh susţine că a colaborat cu Securitatea din cauza corupţiei din cinematografie. Nicolae Dide nu comentează VEZI IMAGINI

Două verdicte de colaborare cu Securitatea pentru Ioan Groşan şi Szoby Cseh.● Un scriitor cunoscut şi un cascador celebru în România, mai ales datorită personajului Buză de iepure pe care l-a întruchipat în filme cu mare succes la public. ●În consecinţă, din nou discuţii aprinse legate de modul în care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) gestionează documentele fostei poliţii politice. ●Acesta a fost motivul pentru care am întrebat-o pe Anca Median, purtător de cuvânt al CNSAS, dacă nu s-a declanşat cumva o vânătoare de vrăjitoare – fiindcă, din informaţiile pe care le avem până acum, colaborarea celor doi cu Securitatea pare minoră. Anca Median a răspuns că nu, susţinând că exemplele la care m-am referit (dosarele Iona Groşan, Szoby Cseh) sunt doar două dintre cele peste 1.000 înaintate Curţii de Apel spre soluţionare de către CNSAS.

A apelat la securistul studioului

Despre cazul Ioan Groşan s-a discutat pe larg în presă, nu voi insista. Arăt doar că după ce a primit verdict de colaborator al Securităţii din partea CNSAS, ziarul Adevărul nu-l mai doreşte ca editorialist. În ce priveşte cazul Szoby Cseh, deocamdată pare unul cel puţin bizar.

Atunci când a aflat că la Curtea de Apel se va judeca verdictul CNSAS, cascadorul a declarat că nu a fost racolat de Securitate, ci că s-a dus de bună voie la securistul Studioului Cinematografic Buftea pentru a-i cere ajutor să pună capăt la ceea ce el numea: corupţia generalizată din industria cinematografică.

Joi (27.01.2011), am avut o lungă discuţie cu Szoby Cseh. Mi-a spus că era exasperat de ce se petrecea în Buftea la sfârşitul anilor ’70. Din acest motiv, intra des în biroul lui Pivniceriu, directorul studioului, pentru a îi prezenta starea de fapt, legată în primul rând de o corupţie generalizată. Însă, într-un final, şi-a dat seama că omul care conducea cinematografia fuma ţigări Kent primite plocon tocmai de la unul dintre cei care era distribuit nemeritat în anumite roluri ori cascadorii şi, în consecinţă, nu va lua nici un fel de măsuri. Enervat de atitudinea directorului, după cum susţine Szoby Cseh, a apelat la securistul studioului, care i-a spus că trebuie să aştearnă pe hârtie nemulţumirile sale, pentru că altfel nu poate acţiona.

Potrivit CNSAS, cascadorul Szoby Cseh a semnat un angajament de colaborator cu Securitatea la 2 decembrie 1978 şi a folosit ulterior numele de cod SABIN.

Cascadorul afirmă că nu făcut poliţie politică

Tot în timpul convorbirii avute joi cu Szoby Cseh, el a conchis că nu a făcut poliţie politică şi că nici unul dintre cascadorii pe care îi coordona nu a avut nimic din pătimit din cauza discuţiilor pe care le-a avut cu securiştii. Şi asta pentru că ceea ce le relata el ofiţerilor Securităţii se referea la chestiuni strict profesionale, ori la aspecte care, în opinia sa, îi proteja pe cascadori, ajutându-i să-şi facă meseria mai uşor şi, implicit, să câştige bani.

Conform documentelor CNSAS, Szoby Cseh dădea Securităţii informaţi despre D.N. Pe baza acestora, un ofiţer nota într-un raport: „D.N. – cascador, lucrat în supraveghere informativă, suspect evaziune. Este propus să plece cu filmul «Racolarea» în RFG. Sursa a fost instruită să aibă atenţie în continuare, interesând pregătirile pentru plecare pe care le face, comentariile pe care le face. (…)Verificări şi măsuri de a se preveni plecarea în exterior”. Într-o altă notă a cascadorului din mai 1985, Szoby Cseh ar fi scris în legătură cu D.N.: „M-a rugat să-l iau în RFG, dar am refuzat”.

Nicolae Dide nu comentează

D.N. este Nicolae Dide – cascador până în 1989, revoluţionar, membru CPUN, fost preşedinte al PUSD, senator între 1996-2000, ales pe listele PD. Am avut două discuţii pe această temă –  joi şi vineri. Mi-a mărturisit că el este D.N din notele Securităţii la care mă refer, însă nu-l interesează nici un aspect din această poveste veche şi nu doreşte să o comenteze în nici un fel.

Curtea de Apel va da verdictul în cazul Szoby Cseh. A făcut ori nu poliţie politică cascadorul? Ori a fost vorba doar despre nişte nemulţumiri profesionale sau rivalităţi exploatate abil de către Securitate.

Deocamdată, investigaţia jurnalistică nu scoate la iveală persoane care să declare limpede că au avut de pătimit din cauza informaţiilor pe care lui Szoby Cseh le-a oferit securiştilor, însă pot apărea.

RFG ori RDG?

Există însă şi fisuri în notele Securităţii aflate în dosarul înaintat instanţei de către CNSAS ca să constate calitatea de informator a lui Szoby Cseh. De pildă, nu era vorba despre o eventuală plecare a lui Nicolae Dide în RFG (Republica Federală Germania). Înainte de 1989, cel din urmă a fost de mai multe ori în RDG (Republica Democrată Germania sau Germania de Est), de două ori şi cu Szoby Cseh. Pe atunci, RDG (cam jumătate din Germania de azi) era ţară socialistă ca şi România. Pare doar un amănunt, dar este foarte important  pentru instanţa care judecă respectiva cauză. Una era să doreşti să ajungi în RFG, unde puteai obţine azil politic, şi alta în RDG, tot din lagărul comunist. Ca român, nu puteai ieşi fără viză din RDG, mai ales în RFG. Iar la „Racolarea” (ce coincidenţă – n.m.), film de spionaj cu Florin Piersic în rolul principal, a cărui echipă a filmat secvenţe şi în RFG, nu a lucrat nici Szoby Cseh, nici Nicolae Dide.

Adevărat, Nicolae Dide a încercat să fugă în Occident. Însă, nu atunci când a fost în RDG cu Szoby Cseh, ci la începutul anilor 1980. Ajuns în Berlinul de Est, după o filmare la care plecase singur, prin ARIA, Dide forţează o trecere în Berlinul de Vest. Este însă oprit de vameşi, dar joacă bine rolul unui turist străin rătăcit care băuse un pahar în plus. Norocul său că avea experienţă în cinematografie.

Aşa că, magistraţii Curţii de Apel au de clarificat o serie de aspecte tulburi consemnate de ofiţerii Securităţii în notele lor.

●●●

Aştept cu interes procesul de la Curtea de Apel. Mai ales audierea martorilor. Însă, tare mă tem ca, la final, să nu fie precum în bancul ăla vechi: „Alooo…Radio Erevan? «Da, bună ziua!» Este adevărat că Ivan Ivanovici a primit cadou un Mercedes? «Da, este adevărat, dar nu este vorba despre Ivan, ci despre Boris. Şi nu este vorba despre o maşină, ci despre o bicicletă. Şi nu a primit-o cadou, ci i s-a furat din casa scării!».

Foto deschidere, Szoby Cseh. Mai jos, Nicolae Dide

Lasă un răspuns