Marele actor Grigore Vasiliu Birlic îi explica activistului Leonte Răutu relaţia dintre curve, boieri şi clasele antagonice VEZI FILM

Pierit, Grigore Vasiliu Birlic explica în şedinţa de partid legăturile dintre „fedualism”, boieri şi curve. În acel moment, rigiditatea întrunirii se risipea ca prin farmec, în pofida îndoctrinării cumplite din epocă, iar cei prezenţi nu se mai puteau opri din râs. ● O discuţie între liderul sovietic Leonid Brejnev şi  Nicolae Ceauşescu l-a lăsat fără grai pe cel din urmă. ●Legionarul Iona Moţa credea că iubita lui e o a doua Fecioară Maria, aşa că s-a grăbit să-i scrie Căpitanului, ca să-i vestească minunea.

„Suflă-mi, bre, suflă-mi!”

După cum am mai scris, Titus Popovici, scriitor de mare talent, a mistificat istoria recentă în multe dintre scenariile sale după care s-au realizat  filmele cu mare priză la public, cum ar fi „Cu mâinile curate„ ori „Ultimul cartuş”, ca să dau doar două exemple. Însă, după 1989, Popovici, fost membru în CC al PCR, a făcut dezvăluiri importante despre liderii comunişti pe care i-a cunoscut personal, în frunte cu Nicolae Ceauşescu. Una dintre cele mai importante cărţi ale sale, legată de istoria recentă, este „Disciplina Dezordinii”, volum memorialistic, cu personaje şi fapte reale, tipărit după moartea sa (24 noiembrie 1994) de Editura „Maşina de scris”. În acestă carte, autorul dezvăluie, de pildă, relaţia homosexuală dintre Ceauşescu şi Gheorghiu-Dej (episod consemnat în PUTEREA), aşa cum a fost i-a fost povestită de foştii ilegalişti pe care autorul îi întâlnea chiar în bufetul din încinata Marii Adunări Naţionale.

Un alt moment antologic din volumul „Disciplina Dezordinii” – marele actor Grigore Vasiliu Birlic (născut în 1905, decedat în 1970) a fost tras pe sfoară de către dramaturgul Aurel Barnaga, moment în care s-a pierdut pur şi simplu în faţa politrucului Leonte Răutu.

Şedinţă de partid. Scriitori, actori, nume sonore. Privirea de gheaţă a lui Răutu – cel care s-a străduit multă vreme să impună dogmele staliniste şi în cultura română, omul care a recunoscut faptul că regimul comunist din România a ucis zeci de mii de oameni – se opreşte asupra lui Birlic.

„Genialul actor (scria Titus Popovici) se ridica în picioare şi părea atât de nefericit, atât de azvârlit în groapa cu lei, încât un râs enorm, de nestăpânit, începea să clocotească în piepturile tuturor.

– Să-l rugăm pe tovarăşul Birlic să ne enumere orânduirile sociale şi clasele antagonice din structura fiecăreia.

Roşu, transpirând, aruncând priviri deznădăjduite, Birlic îi şoptea lui Aurel Baranga: «Suflă-mi, bre, suflă-mi!». Cu chiu cu vai a reuşit să enunţe axioma că «în societatea comunist-primitivă nu existau clase, că în sclavagism apăruseră stăpânii şi sclavii, iar în feudalism» – Birlic îi spunea «fedualism» – boierii şi… şi… şi…

– Tovarăşe Baranga, vă rog să nu-i şoptiţi! Tovarăşul Birlic ştie!

– Ştiu, şoptea marele comic.

– Atunci spuneţi. Toţi aşteptăm cu mult interes…

– Şi… şi…

Atunci Baranga face semnul acela obscen, cunoscut, un oval format din degetul mare şi arătătorul mâinii stângi, în care se introduce mijlocul dreptei şi înseamnă «i-o bagi!».

– Ştiu! a strigat Birlic. Boieri şi curve! ”

În acel moment, şedinţa de partid s-a întrerupt din pricina „cutremurului de râs”, după cum scria Popovici.

„N-am secrete faţă de tovarăşul Kádár!”

Un alt episod din spatele uşilor închise. La una dintre întâlnirile dintre Nicolae Ceauşescu şi liderul sovietic Leonid Brejnev, primul a rămas fără grai atunci când rusul l-a numit Kádár. János Kádár, liderul comuniştilor maghiari, a condus Ungaria până în 1988.

Pentru Brejnev, România era doar o gubernie. Nu conta foarte mult dacă are capitala la Budapesta ori la Bucureşti. Până la urmă, tot în lagărul socialist se afla.

„Într-una din convorbirile între Ceauşescu şi Brejnev (scria Popovici) acesta din urmă, total ramolit (doi «specialişti» aşezaţi în spatele lui dădeau fiecare replică scrisă pe bileţele, pe care secretarul general al PCUS le citea, cu mari eforturi de rostire), pe neaşteptate spune: «Nu ştiu ce să mă mai fac cu bulgarii ăştia! Ne ling în cur şi în schimb ne sug ca lipitorile!». Cei doi sufleori au început să-l tragă nervoşi de mânecă. Brejnev a continuat: «Cea mai neînsemnată delegaţie bulgară, care vine la noi, numără zeci de persoane… Dă-le de mâncare, dă-le de băut… «Lasă-mă tovarăşe!»,  S-a răstit el la unul care-i şoptea ceva, cu insistenţă. «N-am secrete faţă de TOVARĂŞUL KADAR!» Îşi confundase interlocutorul.”

Nu cred că trebuie să vă mai spun ce faţă a făcut Ceauşescu, care „a înghiţit-o” fără să comenteze.

Nimic nu-i nou sub soare, însă. Pe atunci, tătucul Brejnev era supărat pe bulgari. Recent, lui Chris Patten, fost comisar european pentru Relaţii Externe, tot un fel de tătuc, îi „puţeau” românii, pe care-i califică drept locuitori ai unui stat sălbatic – conform dezvăluirilor de pe site-ul WikiLeaks.

„O mare minune se va întâmpla, Corneliu”

Un document cu adevărat interesant pe care Titus Popovici îl publică în cartea sa este un fragment dintr-o scrisoare a legionarului Ion Moţa către Corneliu Zelea Codreanu, liderul mişcării legionare – Căpitanul. Ioan Moţa a murit la 13 ianuarie 1937, alături de un alt legionar, Vasile Marin, în luptele de la Majadahonda, Spania, dintre trupele generalului Franco şi cele republicane. Trupurile celor doi comandanţi legionari au fost trimise în ţară. La ceremonie au participat sute de mii de oameni, iar delegaţi ai partidelor naţionaliste din Europa au participat la ceremonie, aducând un ultim omagiu. Regimul comunist a dărâmat însă mausoleul de la Casa Verde din Bucureşti, unde se aflau osemintele lui Moţa şi ale lui Marin. Nici până azi nu se ştie unde sunt rămăşiţele lor pământeşti.

Iată fragmentul publicat de Titus Popovici:

Dragă Corneliu,

(II). Un lucru ce e posibil să aibă o uriaşă importanţă nu numai pentru vieţile noastre, dar pentru lumea întreagă. Pe scurt: deşi viaţa mea şi a logodnicei mele Iridenta este şi a fost curată ca a unor îngeri şi Iridenta e cea mai nevinovată fecioară, ni se pare că dânsa prezintă simptomele unei sarcini!… 98% sau pot să-ţi spun chiar 100 la 100 eu sunt sigur că e însărcinată. Dacă nu poate fi vorba de nici un păcat al nostru, de asemenea e exclusă orice infecţiune involuntară sau nenorocire. O mulţime de semne prevestitoare, extraordinare, dovedesc existenţa unui lucru cu totul supranatural… Dumnezeu să vă dea putere a primi în conştiinţă acest clar, dar enorm adevăr, aproape de necuprins. O mare minune se va întâmpla, Corneliu, ţi-o spun din cea mai profundă, mai temeinică şi mai sigură conştiinţă!

Te sărut cu dragoste şi credinţă, Moţa

Nu este o noutate că legionarii interpretau anumite mesaje divine, cum a fost, de pildă, cel transmis de către Petrache Lupu de la Maglavit, drept o confirmare a mesajelor religioase şi mistice pe care chiar ei le lansau în societatea romanescă. Însă faptul că Ion Moţa credea că iubita lui, care i-a devenit ulterior soţie, îi calcă pe urme Fecioarei Maria putea fi interpretat chiar şi de către Zelea Codreanu în fel şi chip. Rămâne însă un mister ce i-a răspuns Căpitanul – dacă i-a răspuns – mai ales că Iredenta era chiar sora lui.

Lasă un răspuns