USR PLUS alături AUR-ul care a dat-o pe Şoşoacă sau iată cum sinuciderea politică a devenit o soluţie permanentă pentru o problemă temporară

Scandalul dintre Florin Cîţu şi USR PLUS este la apogeu. Orice formă de colaborare pare exclusă, iar tărăşenia s-a transformat într-un război al orgoliilor nemăsurate, din care va câştiga doar PSD şi AUR.  

Acest articol a fost publicat iniţial în insolent.ro, site cenzurat de Facebook din motive încă necunoscute)

Dan Barna a vorbit la tv, cu subiect şi predicat, despre moțiunea de cenzură împotriva premierului Cîțu. El spune că USR PLUS se bazează pe voturile AUR, dar, paradoxal, nu consideră că ar colabora cu formaţiunea politică pe care chiar Barna o cataloga extremistăNu există nicio colaborare cu AUR. Discuția a fost să susțină moțiunea USR PLUS. Susținerea înseamnă semnarea, a spus, senin, copreședintele USR PLUS.

Însă Barna nu poate susţine că nu colaborează cu AUR, devreme ce are nevoie de voturile acestei formaţiuni ca să dea jos guvernul în care, culmea, el deţine chiar funcţia de vicepremier, iar USR PLUS mai multe ministere.

Anunţata alianţă legată de moţiunea de cenzură împotriva guvernului dintre USR PLUS şi AUR, partidul care a reuşit performanţă abisală să o dea pe madam Şoşoacă politichiei româneşti, e sinucidere curată pentru formaţiunea condusă de Barna şi Cioloş. Liderii USR PLUS, catalogaţi până mai ieri drept neomarxişti de cei de la AUR, ar nemulţumi enorm propriul electorat dacă scandalul din coaliţie ar fi tranşat printr-o moţiune de cenzură în care Simion ar avea ceva de spus. Nici USR PLUS, nici PNL nu-şi dau seama ce pierd. Şi nici că George Simion, liderul AUR, s-a erijat deja în vedeta crizei politice. Cel din urmă se plimba ieri prin Parlament, filmându-se mândru foc, în timp ce discuta cu liderii USR PLUS și PSD pentru susținerea moțiunii de cenzură inițiată de AUR. Apoi, cu moțiunea în mână, Simion a mers, pe rând, la conferințele de presă susținute de Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, și Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR. Ulterior, Moșteanu declara că au existat discuții cu cei de la AUR și că cele două partide, împreună, adună 122 de semnături, suficiente pentru a iniția procedura pentru demiterea Guvernului Cîțu.

În lumina virtualei colaborări dintre USR PLUS şi AUR, mai crede Dan Barna că formaţiunea lui Simion este un partid extremist?, aşa cum afirma în aprilie.

În rest, paradoxal, USR PLUS consideră în acest moment că sinuciderea politică ar fi o soluţie permanentă pentru o problemă temporară. Eu i-am spus sinucidere, dar alţii, poate, vor zice: martiriu, însă diferenţa constă doar în atenţia acordată de presă.

UPDATE: Din nou soluţia imorală? Dacian Cioloş spune că USR PLUS nu va susţine în Parlament un guvern minoritar PNL-UDMR, însă dacă moțiunea trece, va încerca să renegocieze aceeași formulă de coaliție cu un alt premier. Mai rămâne de văzut şi cum va explica Cioloș la Bruxelles alianţa cu AUR, după ce a susţinut, de multe ori, că AUR este un partid extremist şi anti-european.

Europa Liberă: …colaborarea, chiar și punctuală, cu un partid etichetat pe scena politică drept antieuropean, ultranationalist, homofob, antisemit și extremist are drept consecință scoaterea acestuia din izolare și din zona nefrecventabilă. Chiar și PSD, care în parlament vota pe anumite proiecte de legi la unison cu AUR, s-a ferit să se alieze la scenă deschisă cu el. O reticență care venea probabil și din acuza că în PSD există suficiente voci care au un discurs similar pe probleme care țin de vaccinare, pandemie, mască etc.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns